Zonder glas een open raam

GLASSOORTEN

  • Enkelglas
  • Isolatieglas ( Dubbelglas / HR+ / HR++ )
  • Veiligheidsglas ( Gelaagd )
  • Brandwerend Glas
  • Dakbeglazing

ENKELGLAS

Vlakglas, zoals enkelglas ook wel genoemd wordt werd voorheen gebruikt in de standaard beglazing van gebouwen en woonhuizen. Bij renovatie en nieuwbouw wordt gekozen voor dubbelglas en het enkelglas wordt alleen nog gebruikt in de binnenruimtes zoals het glas boven de binnendeur etc. 

ISOLATIEGLAS / HR+ / HR++

Dubbelglas
Met warmte-isolerend glas houdt u, t.o.v. enkelglas, de kou buiten en kunt u flink op de stookkosten besparen. Met Thermobel Isolatieglas bijvoorbeeld, kan het jaarlijkse gasverbruik van een gemiddeld huishouden met 30 m3 per m2 glas worden gereduceerd.

Isolatieglas HR+
Bij HR+ dubbelglas is op één van de twee ruiten aan de binnenkant van de spouw een flinterdunne metaallaag aangebracht. De zogenaamde warmte-reflecterende coating. Deze laag zorgt ervoor dat een groot deel van de warmte naar de verblijfsruimte wordt teruggekaatst waardoor u meer energie kunt besparen ten op zichte van traditioneel dubbelglas.
 
Isolatieglas HR++
Door de droge lucht tussen het dubbelglas te vervangen door een edelgas, dat beter isoleert dan lucht, is het mogelijk om nog meer te besparen op uw energie kosten. We spreken dan over HR++ beglazing. Met Starlite HR++ dubbelglas kan deze besparing zelfs oplopen tot het 60 m3 per m2 glas per jaar (ten opzichte van enkel glas).
 

VEILIGHEIDSGLAS

Gelaagd veiligheidsglas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een taaie kunststof folie (meestal een PVB folie). 
Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar wordt gehouden. 
 
Hierdoor ontstaan er bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig letsel. 
Gelaagd veiligheidsglas heeft als voordeel dat de ruit bij breuk niet uiteen valt, maar één geheel blijft. Hierdoor ontstaat er bij breuk dus ook geen grote opening.
Wordt oa. gebruikt voor: serre, veranda, dakserre, schuifpui en voor inbraakwering.

Gehard veiligheidsglas
Thermisch gehard veiligheidsglas is floatglas dat extra thermisch is behandeld. Het floatglas wordt eerst verhit bij meer dan 600°C en vervolgens bij een zorgvuldig gecontroleerde snelheid snel afgekoeld. 
 
Hierdoor krijgt het glas zijn speciale eigenschappen. Het glas wordt 8 maal sterker dan gewoon glas. Bij breuk valt gehard glas in kleine veilige korrels uiteen die geen ernstig letsel veroorzaken. 
Voorbeelden van toepassing met thermisch gehard veiligheidsglas zijn bijvoorbeeld; douchecabine-deuren, bushokjes, hardglazen deuren, etc. 
Het voordeel van thermisch gehard veiligheidsglas is dat het ook bestand is tegen grotere temperatuurverschillen dan “gewoon” floatglas. 

BRANDWEREND GLAS

Brandwerend glas is glas dat 20 minuten of langer weerstand biedt aan een (standaard) brand.
 
Normaal, enkel glas – het zogeheten ‘floatglas’ – breekt al na 1 à 2 minuten blootstelling aan een brand, dubbel floatglas doet dat na 2 à 5 minuten. Daarna kan de beglazing het tegengaan van brand- en rookverspreiding belemmeren.
 

Bij floatglas ontstaat tijdens brand een temperatuurverschil tussen het glasoppervlak en de glasranden. Dit temperatuurverschil veroorzaakt uitzettingsverschillen die kunnen leiden tot thermische spanning (verhinderde uitzetting). Het glas breekt als de thermische spanningen te groot worden. Bij floatglas gebeurt dit bij een (kritieke) temperatuurverschil van zo’n 40°C, na ongeveer één minuut blootstelling aan een standaard brand.

 

 

Klik op een foto en bekijk 4 projecten